Pihlaveden hevostila

Kierros tiluksilla

Henkilöt || Karsina- ja tarhausjärjestys || Ympäristö

Ero tuli. 13 yhteisen vuoden jälkeen aviomieheni Jukka ilmoitti lähtevänsä ja niinhän se tekikin. Asuttiin tuolloin Helsingissä, suhteellisen pienessä kerrostaloasunnossa. Tajusin pian eron jälkeen, etten viihtynyt tuossa ankeassa betoniviidakossa enää, jos koskaan aiemminkaan olin niin tehnyt. Päätin pistää koko elämäni uusiksi ja varmistaa, että en törmäisi Jukkaan enää vahingossakaan. Suomi kun on pitkä maa, niin mikäs sen parempi tapa varmistaa yhteyksien katkeaminen, kuin muuttaa toiseen päähän. Päädyin Lapin pieneen maalaiskylään, jossa asui jo ennestään muutamat sukulaisistani. Vuoden oleilun jälkeen läheinen maatilkku tuli myyntiin ja siskontyttäreni Elene alkoi puhumaan, kuinka kyseinen läntti sopisi mainiosti tallin pitoon. Olin itse harrastanut hevosia 15-vuotiaasta saakka ja sen jälkeen vuokrannut useita eri kokoisia ja näköisiä kaviokkaita. Kaikki tosiaan lähti unelmoivasta spekuloinnista, mutta lopulta totesin, että mikä minua estäisi? Muu kuin raha...

Ostin tontin ja ryhdyin ammattilaisten sekä muhkean lainan turvin suunnittelemaan lapsuuden unelmaani. Rakennustyöt aloitettiin vuoden 2018 toukokuussa ja viimeisetkin viimeistelyt saatiin valmiiksi vuoden 2020 maaliskuussa, jonka jälkeen talli alkoi täyttymään uhkaavan lupaavasti. Koska virallisia avajaisia ei koskaan saatu järjestetyksi syystä tai toisesta ja omistajan muisti petti pahemman kerran, niin sovittiin Pihlaveden hevostilan viralliseksi syntymäpäiväksi lopulta 17.03.2020.

© Vapaasti by AK

Pihlaveden tilukset ovat uudet ja hyväkuntoiset, 30 hevosen laumalle suunnitellut. Tontilta löytyy Mantan silmäterä ja ainaisen huolehdinna kohde, eli itse tallirakennus ja sen yhteyteen rakennetut kaksi pihattoaitausta. Pihattoaitausten lisäksi tallin takaa löytyy 7 tarhaa ja poroaitta, joten kaikki nelijalkaiset mahtuvat vallan hyvin elelemään. Etupihalta löytyykin sitten vakiovarustukseen kuuluvat parkkipaikka, maneesi ja kenttä sekä Mantan asuinrakennus, eli tutummin talo, tönö, päärakennus... rakkaalla lapsella monta nimeä. Tiluksilta lähtee kattava valikoima maastoreittejä niin rennoille höntsäilijöille, kuin vauhdikkaimmille hurjapäille.

Perinteisen punainen moderni tallirakennus kätkee sisäänsä 20 hevoskarsinaa, jotka on varustettu juoma-automaateilla, heinäverkoilla sekä laadukkailla kuivikkeilla. Karsinoiden ovet ovat liukuovet, jotta käytävälle jäisi mahdollisimman paljon tilaa. Tämän lisäksi tallin niin sanotusta "pupukarsinasta" eli tallin 21. karsinasta löytyy pehmeät kuivikkeet, pieni koppi kanikaksikollemme sekä erilaisia virikkeitä. Karsinan ulkoseinässä on luukku ulos kaniaitaukseen. Karsinoiden lisäksi löytyy myös wc-tilat, varustehuone, pesupaikat ja kaksi viiden hevosen pihattoa. Pihatoissa on runsaasti tilaa poneille sekä kaksi leveää ovea ulos. Pihattoihin pääsee sisään tarvittaessa myös sisäkautta liukuovien lävitse.


© Vapaasti by AK

© Vapaasti by AK

© Saippua.kuvat.fi

© Vapaasti by AK

Ratsastuskenttä on aidattu kumi-hiekka-kuitupohjainen ja nurkista valaistu. Kokoa kentällä on 25x40 metriä ja sen vierestä löytyy pieni puutarhavajan näköinen tönö, jossa säilytämme esteet, puomit, kirjaimet ja muun ratsastusvälineistön. Kenttä pyritään huoltamaan säännöllisesti ja pitämään hyväkuntoisena vuoden ympäri, mutta kurjimmilla keleille voi suojautua maneesin katon alle.

Maneesi oli tilusten viimeinen rakennus joka valmistui ja näin ollen kirsikka koko komean kakun päällä. Eihän tuo mikään hulppeuden huientuma ole, mutta ajaa asiansa meidän muutaman ratsastajan käytössä. Pieni ja hallimainen rakennus on pitkä, kohtalaisesti valaistu ja sen toisessa päässä on pieni katsomon tyylinen tyhjä aidattu alue, jonka nurkkaan on kasaantunut muutamat estetolpat ja puomit hyppelyitä varten. Kovalla tuulella maneesi hieman humisee, joka aiheuttaa silloin tällöin hevosille pieniä sydämentykytyksiä, mutta muuten oikein kiva ja tarkoitukseensa sopiva.


© Vapaasti by AK

© Cherie, lisenssi

© Cherie, lisenssi

Pihlaveden hevostila rakentui aivan Kavalniemen tuntumaan ja tilat jakavatkin yhteiset kesälaitumet sekä maastoesteradan. Tallit sijaitsevat muutaman kilometrin päässä läheiseltä pikkukylältä, hiljaisen hiekkatien päässä. Kavalniemen takaa löytyy iso järvi, joka käy vallan mainiosti niin hevosten, kuin ihmistenkin uimatarkoituksiin. Ystävällisesti Kavalniemen väki on tarjonnut myös rantasaunansa meidän käyttöömme.

Hevosten ja ihmisten lisäksi Pihlaveden hevostilaa asuttavat myös muutama koira, kanit ja kaksi poroa. Koirat ovat päivisin irti tontilla ja pysyvät hyvin rajojen sisäpuolella satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Porot asuvat tallin takana tarhojen vieressä sijaitsevassa aitassa ja kanit tallin 21. karsinassa ja sen ulkoiluhäkissä. Kaikki nämä eläimet ottavat mieluusti rapsutuksia vastaan, mutta herkut pyydetään pitämään taskussa tai jättämään suosiolla kotiin sekä muistamaan näidenkin nelijalkaisten ystäviemme ruokarauhan.

Neiti

Iiro

Julle

Milka

Kukka

Minttu