Vienanmäki
Tallikirja Väki Tiluksista Eläinkatras Alkusanat

Kiitos kuvasta © Vapaasti by AK

Pariskunta ja maatilan kokoisia haaveita

Tiedättekö sen tunteen, kun aamulla herää, keittää kahvit ja istahtaa etuoven portaikolle nauttimaan aurinkoisesta kesäaamusta katsellen navetan suuntaan? Luonto vasta heräilee ensimmäisiin linnunlauluihin ja kaukana alarinteellä aamusumun seassa laiduntaa lauma hevosia, jotka nauttivat vielä hetken aamun viipyilevästä viileydestä. Katseesi vaeltaa toiseen suuntaan ja sieltä kuuluu satunnaisia määkäisyjä tai kotkotuksia eläinten tervehtiessä aamu-unista sinua, joka näytätkin vastaheränneeltä, mutta se ei haittaa. Ei täällä, ei nyt. Takanasi olevasta ovenraosta puikahtaa pienikokoinen sievä silkkiturkkinen koira, joka istahtaa viereesi nauttimaan aamun viimeisistä hiljaisista hetkistä ennen aamutoimia. Tiedät, että taas on tulossa yksi eläinten värittämä päivä lisää, mutta se on juuri sitä mistä olet aina unelmoinutkin.

KEURUU Sää

Tuoreimmat kuulumiset

17.09.2022
Tänään saapui pilkullinen paketti aina Saksan maaperältä saakka, joten toivottakaamme lyhyen päiväkirjamerkinän siivittämänä talliin tervetulleeksi suloinen Moska!

13.09.2022
Aivan kuin koirakiintiö ei olisi vielä täynnä, niin lauman jatkoksi on saapunut pieni suuri Iia.

10.09.2022
Ihan kuin tiluksilla ei olisi vielä tarpeeksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin joukkoon on nyt saapunut äärimmäisen energinen, mutta hurmaava Panda!

14.08.2022
Pihassa kävi tänään taas vilinä ja vilske kun tilalle saapuivat kanarouvat Mirkku, Hönö ja Tui sekä aasikaksikko Synti ja Neiti. Tervetuloa jokaiselle sulalliselle sekä pitkäkorvalle!

28.07.2022
Ikuisuudelta tuntuneen odottelun jälkeen Juhon luottoystävä Houdini saatiin kuljetettua Etelä-Suomesta ja alkaa nyt totutella aidan takaa muihin hevosiimme.

25.07.2022
Tänään navetalle saapui pitkäkaulainen minikokoista kirahvia muistuttava pörröpallomme Ludde, joka ehti jo hurmata niin omistajansa kuin muut tallilaisetkin. Tämän lisäksi Halluharjantilalta saapui isompi konkka ronkka, eli Karvinen, Tilli, Karkki & Lilli <3

23.07.2022
Tallin kulmalta kuuluivat tänään ensimmäiset kotkotukset, kun kanakaksikko Kippo ja Hottis saapuivat kanatarhaan.

22.07.2022
Lehmäpihaton ensimmäinen asukas saapui tänään Vienanmäelle. Jassu ottaa mieluusti rapsutuksia vastaan uusilta tuttavuuksilta!

Kesä 2022
Jo tovin Amandan suunnittelema muutto on vihdoin saatu nyt kesän aikana toteutumaan ja uusi maatila on mitä upein. Käy toki lukemassa lisää esittelystämme ;)

25.06.2022
Rauhaisaa ja turvallista juhannusta kaikille! Tulevien jännittävien uudistusten takia Vienanmäellä ei nyt juhannuksena ehditä juhlimaan, mutta ehkä ensi vuonna.

16.01.2022
Viimeisetkin tallin asukkaat, eli Nille, Totti ja Bragi saivat tänään varustekollaasit sekä ajantasaiset hoito-ohjeet sivuilleen. Nyt kelpaa ujuttaa päiväkirjamerkintöihin kivoja pieniä varusteyksityiskohtia! ;)

11.01.2022
Pihatto alkaa olemaan jo uhkaavan täynnä, mutta silti Amanda se vain sai päähänpiston hankkia noiden paksukarvaisten pollejen sekaan yhden lämpöisen ravurin luikun Totin. Kaupat ovat olleet hiukan pitkissä kantimissa, sillä ensimmäisen kerran Totin ostoa harkittiin jo lokakuun alussa, mutta vihdoin herra saatiin pakattua traileriin ja kiikutettua Ruotsista saakka tänne meille.

31.12.2021
Riemukasta uudenvuodenaattoa jokaiselle! Joko teillä on tehty uudenvuodenlupauksia? Amanda ainakin lupasi olla ostamatta uusia hevosia pihattoon, mutta kovasti tässä kyseenalaistetaan tätä lupausta.

23.12.2021
Mitä lämpimintä ja rauhallisinta joulunaikaa kaikille! <3 Meillä rahoitutaan tänään joulunviettoon glögimukien, pipareiden sekä perinteisen jouluradion kera taukonurkkauksessa, tervetuloa mukaan.

19.12.2021
Tarkoituksenahan oli etsiä lauman jatkoksi joku pienempi kaveri, josta saataisiin menopeli tilan ihan pienimmillekin kävijöille. Ajattelin welshiä, russia tai isokokoisempaa shetlanninponia, mutta hups meille muuttikin Nille, joka jää vain 7cm päähän hevoskokoisesta.

06.11.2021
Talliin muutti tänään ensimmäinen ei-suomenhevosemme, nimittäin iki-ihana issikka Bragi! Trailerimatkan Päijät-Hämeestä nuorukainen suoritti varsin mallikelpoisesti ja nyt alamme sopeuttamaan junioria muun lauman jatkoksi. Sivuillemme on myös ilmestynyt tämän päivän aikana ihka aito koiranpentu, joka tarinallisesti tosin saapuu vasta 24.12. Käykää silti toki jo rapsuttelemassa suloistakin suloisinta Elsiä.

02.10.2021
Johan Vienanmäellä nyt riittääkin vilinää ja vilskettä. Aikaisin aamulla pihaamme saapui konikuljetus suoraan Sisilian auringon alta, toivottakaamme siis tervetulleeksi jo maailmaa nähnyt suomijunttimme Roihu!

01.10.2021
Sotku ja Pentti saivat vihdoin kauan kaivattua pientä piristystä ja lauman vahvistusta, kun aamupäivällä pihaamme saapui Limppu-ori ja lopulta illan hämärtyessä vielä herkkusuu-Metku. Toivotaan kovasti, että kaksikko sopeutuu pihaton poikien seuralaisiksi.

28.06.2021
Talli rekisteröitiin Virtuaalisen Ratsastajainliiton jäsentalliksi tunnukselle VIEN7883!

21.06.2021
Pitihän se Sotkulle kaveri hankkia, joten saanen esitellä takuuvarman sydänten varastajamme Pentin. Hieman herkkis ja kömpelöhän tuo on, mutta niin ihana tapaus, että olihan sille pakko tarjota katto pään päälle pihapiiristämme.

20.06.2021
Tallin sivut perustettu ja raakaversiota alettu hahmottelemaan. Myös ensimmäinen asukas on jo saapunut, sanotaan moi jo useamman kerran kotia vaihtaneelle rehdille työmiehellemme Sotkulle.

Tervetuloa Vienanmäelle,

tää on tällainen pariskunnan ja muutaman apukäden pyörittämä maatilaksi paisunut elämäntapa Keski-Suomen maakunnan länsiosassa, tarkemmin aivan Keuruun kupeessa Taara-ahon kylässä. Kaiken kaikkiaan täällä taitaa tällä hetkellä majailla ihmisten lisäksi 46 kaakattavaa, hirnuvaa tai muuta epämääräistä ääntä pitävää eläintä jonka perään katsella. Lisää vilinää ja vilskettä pihapiiriin tuovat hevosten vuokraajat, leiriläiset ja muut vieraat. Ja joku on joskus väittänyt, että maalla on rauhallista...

Me on Juhon kanssa pyritty tekemään Vienanmäestä mahdollisimman eläinlähtöinen paikka, jotta jokaisella lauman jäsenellä olis mahdollisimman kivat oltavat. Senpä takia meiltä löytyy kaksi pihattoa ja karsinoissakin asustelevien eläinten pyritään antaa ulkoilla niin paljon kuin mahdollista. Nelijalkaisten kanssa käydään myös paljon kävelyillä ja erilaisilla retkillä lähimaastojen metsissä, pelloilla ja muissa luonnon tarjoamissa ympäristöissä. Keksitään eläinten kanssa myös paljon erilaisia jumppia ja aivopähkinöitä yksilön taso huomioiden, se voi olla jokin itsekeksitty peli tai agilitya vanhojen autonrenkaiden kanssa. Makoilu heinäkasassa pilviä tuijotellen on osoittautunut tämän hetkiseksi suosikiksi lauman keskuudessa. Mitään ei kuitenkaan tehdä pakosta tai verenmaku suussa, mennään kaikkien fiiliksen mukaan ja pidetään ennen kaikkea hauskaa.

Pitäähän tätä sirkusta jollakin myös rahoittaa, joten järjestämme erilaisia leirejä ja kursseja ihmisille, joita kiinnostaa tutustua toimintaamme, tulla vain viettämään rauhallisia päiviä maalaismaisemiin eläinten kanssa tai opetella kuuntelemaan mitä eläimillä on meille ihmisille kerrottavaa. Aiheet ja sisällöt vaihtelevat niin, että toivottavasti jokaiselle löytyisi jotakin. Sen lisäksi myymme läheiselle kyläkaupalle mm. kananmunia, alpakan ja lampaan villaa sekä niistä tehtyjä tuotteita. Vierailemme myös ahkerasti lähialueiden erilaisissa tapahtumissa yleisön ihasteltavina niiden eläinten kanssa, jotka eivät melua ja vieraita ihmisiä arastele.

Astukaa siis rohkeasti peremmälle, terassille on jo kahvit katettu!

Amanda "Manta" Leppo & Juho Tuglas

Kesäkuu 2023

Tänään on 21.05.2024

Ma Ti Ke To Pe La Su
29 30 31 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 01 02