Vienanmäki

Alkusanat - Nelijalkaiset - Tiluksista - Tallikirja

Pariskunta ja nelijalkainen armeijansa


Kiitos kuvasta © VRL-11983

Tervetuloa Vienanmäelle, tää on tällainen pieni pariskunnan ja yhdeksän nelijalkaisen kotikolo jossain päin Keski-Suomen maakuntaa. Hevosharrastushan on mun matkassani kulkenut ihan pienestä pitäen, Toni ei niinkään oo koskaan moisista rahasyöpöistä ymmärtänyt. Vihdoin kesällä 2021 löydettiin se meidän oma paikka johon asettua ja pykätä koti kans noille mun peräkammarin pojilleni. Arkeenhan meillä hevosten kanssa kuuluu paskan lappaminen, mut sit kans hevosten liikutus milloin selästä, kärryiltä tai maastakäsin. Tuusataan noiden kanssa aina vähän mitä satutaan keksimään, mut mitään ei oteta kovin vakavasti. Ja onneks ei tarvitse yksin tuosta kaikesta selvitä, vaan mulla on kaverina sit mieletön remmi vuokraajia, jotka jeesii aina kun ehtii. Tuo Toni kun pysyy mieluusti 5 metrin päässä moisista elukoista.

Pihapiirissä meillä nököttää tuo parikymmentä vuotta vanha hirsimökki, jossa on vielä vähän remppahommat kesken ja sitten tuo tänäkesänä valmistunut pihattotalli. Mökissähän on ihan liikaa tilaa meille kahelle, mut onneks on noita sukulaisia ja vuokraajia jotka tykkää meillä aina sillon tällön majottua. Niin ja ne leiriläiset, niillehän nuo huoneet ja tilan määrä on just passelit. Tää tallirakennus sit taas on siltä näkövinkkeliltä hyvä, että kun itse oli suunnittelussa mukana niin sai pitkälti just sitä mitä haluskin. Löytyy iso lämmin makuuhalli, muutama karsina, pesari, rehula ja varustehuone. Pihaton ovet on suojattu yksiseinäisillä katoksilla, ettei sisällä tule vilu. Tallin vieressähän sit komeilee tuo rakennus, jota joku voisi nimittää autotalliksi, mutta meillä se toimittaa sekatavarakaupan virkaa. Tai siis eihän se nyt mikään kauppa ole, kärryvarasto sen kuuluisi olla ja onkin, mutta sit sinne on kertyny vähän kaikkee muutakin ylimäärästä rompetta. Jonkun näkönen siivous vois olla kohillaan. Tää on kyllä aika luksusta kun takapihalta aukeaa järvimaisema, pääsee hevosiakin näppärästi huljauttamaan kun on tarve. Tuo hevosten tarhakin on niin ihanan iso, ei tarvitse millään pikkuläntillä seisoskella päivästä toiseen. Tosin, sitten kun sieltä pitäisi joku noutaa niin... noh, ei puhuta nyt siitä. Hirmusen kiva paikka kuitenkin.

Se tosiaan tuli varmaan jo selväksi, että kenttää meidän pihapiiristä ei löydy. Itse henkilökohtasesti mieluummin maastoilen ja se on tuntunut olevan mieluisin ratkaisu myös hevosille sekä vuokraajille. Tää on kyllä ihan paras paikka, kun läheltä löytyy metsät, pellot, suot, järvet, lammet, hiekkatiet ja kinttupolut. On lääniä jossa käppäillä ja maisematkin on jotain muuta kuin pelkkää metsää. Varmaan ne mielenkiintosimmat etapit on tossa reilun 10 kilsan päässä sijaitseva Paholaisen kallio, josta on muuten sit pikkasen makeet näkymät alas järvelle! Siitä sit kun jatkaa tollasen vajaat 5km etiäpäin, niin saavutaan laavulle missä on jo monet leiriyöt vietetty. Jos jollekin nyt kuiteskin kaiken tuon jälkeen sit iskee hinku aitojen sisään, niin tossa parin sadan metrin päässä on yhen Riikan pyörittämä ratsastuskoulu, josta löytyy kyllä puitteet. Sen ku laitatte sille viestiä niin asia kyllä onnistuu. Viimesenä voisin esitellä teille Viikun kylän tossa kolmen kilometrin päässä. Eihän siellä ole kuin reilut 3000 asukasta, mutta esimerkiksi suosittu lenkkikohteemme Viikun kyläkauppa sijaitsee siellä. Sit sieltä löytyy kans urheilukenttä, joitakin satunnaisia yritystiloja, päiväkoti ja pieni alakoulu, jonka yhteydessä on kirjasto. Jos jotain muuta kaipaa niin saa painella sitten jo Jyväskylään ison kirkon puolelle.

Niin joo, minähän oon siis Amanda, Amanda Leppo noin niinku virallisesti. Ja mun kanssa tilukset omistaa tuo Toni niminen tyyppi jonka kanssa on nyt yhteistä taivalta kuljettu kohta reilu kuutisen vuotta. Mitään hevosalankoulutusta mä en omista saatika mitään asiakaspalvelytöhön viittavaakaan, oon ihan vaan toimistohommissa kunnan puolella enkä sen kummempaa. Mut vaikkei mulla mitään koulutusta, niin kylhän noiden herrojen pitää jotain elantonsa eteen tehdäkin. Järjestän siis satunnaisesti myös meidän vuokraajaporukan ulkopuolisille jotakin retken tynkää tai leirejä. Hevoset edellä tässä touhussa aina mennään, eikä puitteetkaan oo mistään hulppeimmasta päästä, joten turha odottaa mitään huipputason räpellystä. Mä keskityn enemmän siihen, et ihmisillä ja eläimillä olis kaikilla mukavaa ja turvallista meidän tontilla ja sen rajojen ulkopuolellakin.

Lämpimin terveisin Amanda Leppo
VRL-14657 - knipse.virtuaali@gmail.com


Puskaradio laulaa

16.01.2022
Viimeisetkin tallin asukkaat, eli Nille, Totti ja Bragi saivat tänään varustekollaasit sekä ajantasaiset hoito-ohjeet sivuilleen. Nyt kelpaa ujuttaa päiväkirjamerkintöihin kivoja pieniä varusteyksityiskohtia! ;)

11.01.2022
Pihatto alkaa olemaan jo uhkaavan täynnä, mutta silti Amanda se vain sai päähänpiston hankkia noiden paksukarvaisten pollejen sekaan yhden lämpöisen ravurin luikun Totin. Kaupat ovat olleet hiukan pitkissä kantimissa, sillä ensimmäisen kerran Totin ostoa harkittiin jo lokakuun alussa, mutta vihdoin herra saatiin pakattua traileriin ja kiikutettua Ruotsista saakka tänne meille.

31.12.2021
Riemukasta uudenvuodenaattoa jokaiselle! Joko teillä on tehty uudenvuodenlupauksia? Amanda ainakin lupasi olla ostamatta uusia hevosia pihattoon, mutta kovasti tässä kyseenalaistetaan tätä lupausta.

23.12.2021
Mitä lämpimintä ja rauhallisinta joulunaikaa kaikille! <3 Meillä rahoitutaan tänään joulunviettoon glögimukien, pipareiden sekä perinteisen jouluradion kera taukonurkkauksessa, tervetuloa mukaan.

19.12.2021
Tarkoituksenahan oli etsiä lauman jatkoksi joku pienempi kaveri, josta saataisiin menopeli tilan ihan pienimmillekin kävijöille. Ajattelin welshiä, russia tai isokokoisempaa shetlanninponia, mutta hups meille muuttikin Nille, joka jää vain 7cm päähän hevoskokoisesta.

06.11.2021
Talliin muutti tänään ensimmäinen ei-suomenhevosemme, nimittäin iki-ihana issikka Bragi! Trailerimatkan Päijät-Hämeestä nuorukainen suoritti varsin mallikelpoisesti ja nyt alamme sopeuttamaan junioria muun lauman jatkoksi. Sivuillemme on myös ilmestynyt tämän päivän aikana ihka aito koiranpentu, joka tarinallisesti tosin saapuu vasta 24.12. Käykää silti toki jo rapsuttelemassa suloistakin suloisinta Elsiä.

02.10.2021
Johan Vienanmäellä nyt riittääkin vilinää ja vilskettä. Aikaisin aamulla pihaamme saapui konikuljetus suoraan Sisilian auringon alta, toivottakaamme siis tervetulleeksi jo maailmaa nähnyt suomijunttimme Roihu!

01.10.2021
Sotku ja Pentti saivat vihdoin kauan kaivattua pientä piristystä ja lauman vahvistusta, kun aamupäivällä pihaamme saapui Limppu-ori ja lopulta illan hämärtyessä vielä herkkusuu-Metku. Toivotaan kovasti, että kaksikko sopeutuu pihaton poikien seuralaisiksi.

28.06.2021
Talli rekisteröitiin Virtuaalisen Ratsastajainliiton jäsentalliksi tunnukselle VIEN7883!

21.06.2021
Pitihän se Sotkulle kaveri hankkia, joten saanen esitellä takuuvarman sydänten varastajamme Pentin. Hieman herkkis ja kömpelöhän tuo on, mutta niin ihana tapaus, että olihan sille pakko tarjota katto pään päälle pihapiiristämme.

20.06.2021
Tallin sivut perustettu ja raakaversiota alettu hahmottelemaan. Myös ensimmäinen asukas on jo saapunut, sanotaan moi jo useamman kerran kotia vaihtaneelle rehdille työmiehellemme Sotkulle.