Vienanmäki

Pehtoori "Pentti"


Kiitos kuvasta © Vvapaat

VH21-018-0776
suomenhevosruuna
väriltään rautiaankimo, säkäkorkeutta 164cm
syntynyt 24.05.2021 Suomessa
iältään 10v, ikääntyy satunnaisesti

kasvattanut Henna Tiero (evm)
omistaa Amanda Leppo (VRL-14657)
vuokraajina ?

ko: Helppo C, me: risuesteet, re: ristikot, va: noviisi


Historiikki

Pentti on kotoisin ihan tuosta naapurikunnasta, pieneltä kymmenen hevosen suomenhevostallilta. Toukokuussa 2021 Pentin hurmaava emätamma Voutirouva varsoi tuolloin vielä rautiaan karvapeitteen omistaneen orivarsan. Kyseinen varsa oli alunperinkin suunniteltu myytäväksi, koska ei sukunsa puolesta soveltunut talliin. Pentistä varttuikin oikein komea suomipoika ja lopulta varsan myyminen olikin erittäin vaikeaa tilan omistaneelle Hennalle. Satuin itse paikalle ihan puolivahingossa, koska olin ostamassa Hennalta eräitä pitkään etsimiäni kuolaimia. Henna ei vielä tuolloinkaan ollut saanut aikaiseksi kirjoittaa varsasta myynti-ilmoitusta, mutta ihaillessani vähän käytettyjä kuolaimia nainen pamautti tarjouksen minulle. Haluaisinko ostaa Pentin? Asuin lähellä, jotta Henna pääsisi aina moikkaamaan kasvattiaan tarpeen tullen ja nainen kuulemma luotti hevosenpitotaitoihini. Juttuhan oli niin, etten ollut kuullut koko varsasta enne tätä mutta minulle riitti, että näin sen silloin reilu vuotiaana epäsopusuhtaisena sekasikiönä ja vastasin miltei saman tien myöntävästi. En ole koskaan tehnyt niin hätäistä ostopäätöstä mutta luotin siihen, että Pentti ei pettäisi. Eikä se niin ole koskaan tähänkään päivään saakka tehnyt.


Luonnekuvaus

Pentti on oikeastaan elämäni hevonen. Rauhallinen jättiläinen, joka osaa kuitenkin olla äärimmäisen herkkä. Ruunan parhaat puolet avautuvat monesti vain tutuille ja turvallisille ihmisille, niissä kaikkein arkisimmissa tilanteissa. Kaiken kaikkiaan äärimmäisen fiksu hevonen, jonka sydän on täyttä kultaa ja jokainen hetki mielettömän arvokas.

Narunjatkeena Pentti laahautuu hitaasti omaa tahtiaan hieman ympäristöään siinä sivussa ihmetellen. Mihinkään ei ole kiire, eikä hoputtaminenkaan oikein auta, mutta muuten kyllä tullaan perässä oikein kuuliaisesti. Ruunan voi hoitaa oikeastaan missä vain, sidottuna tai ei. Mieluiten kimo seisoskelee kylläkin karsinassaan vapaana tai ulkopuomilla. Pentti seisoo kiltisti paikallaan niin kauan kuin ihminen siltä vaatii ja väistää kohteliaasti kun sitä hiukan kyljestä tuuppaa. Kumisuka on ruunan aivan ehdoton lemppari ja silmät alkavat helposti siinä vaiheessa lupsahdella kiinni. Kaviot Pentti nostaa heti, kun kättään lähtee hivuttamaan jalkaa pitkin. Hieman Pentillä on pahana tapana nojailla painoaan hoitajaan/kengittäjään, kun kinttua joutuu pidempään pitämään ylhäällä. Varusteiden kanssa ei ole Penttiä varustettaessa ongelmaa, mitä nyt satulavyö kannattaa vielä alkukäyntien jälkeen kiristää uudelleen.

Ratsuna Pentti on hieman raskas, etupainoinen ja kömpelö, mutta soveltuu vallan mainiosti meidän maastomopoksemme. Leveässä selässä ja suurissa askelissa on helppo pysyä mukana. Raippa on monesti hyvä olla mukana, koska Pentti ei omista sitä kaikkein automaattisinta moottoria. Taitavan ja vaativan ratsastajan kanssa ruuna toimii hyvin, kuuntelee, tottelee ja muuttuu jopa helpoksi ratsastettavaksi, mutta tällainen vaatii töitä. Kimo sopeutuu kuitenkin myös vallan mainiosti kokemattomamman ratsastajan aisapariksi esimerkiksi maastoletkan jatkoksi, jolloin ongelmia vauhdin säätelyssä ei ole.


Sukutaulu

tuontisukuinen
i. Pyry Pietuevm
sh, rtkm, 167cm
ii. Piirongievm
sh, rt, 166cm
ie. Lumikenkätanssievm
sh, mkm, 164cm
e. Voutirouvaevm
sh, vprt, 162cm
ei. Mäkitupalainenevm
sh, trt, 160cm
ee. Viirineitoevm
sh, prn, 167cm

Kuvagalleria


Kiitos kuvista © Vvapaat

Varustekaappi

varustakollaasi
Varusteet © Equestrian PRO, Varustekartano, Oddpixel, Varustevaunu, Kirke, Mestyn Varuste, Ruusupihan varustepuoti & Takakujan Tallipuoti

Hoito-ohjeet

Yleisesti hoitamisesta
- Varusteväri sininen
- Nahkavarusteiden väri musta
- Hoidetaan sidottuna puomilla tai vapaana karsinassa
- Liikutuksen jälkeen jalkojen kylmäys
- Hikisenä jätetään sisälle kuivausloimella (kesällä ilman loimea)
- Riimu ei jätetä päähän pihattoon
- Kesällä pestävä liikutuksen jälkeen
- Kesällä suihkutettava hyönteismyrkkyä

Loimitus
- Hikisenä tai muutoin märkänä villaloimi ja sisälle kuivattelemaan
- Sateisella ja tuulisella säällä sadeloimi (kesällä ilman loimea)
- -20℃ toppaloimi
- -25℃ villaloimi ja toppaloimi

Kuljetukseen
- Kuljetusloimi
- Korvahuppu
- Kuljetussuojat
- Häntäsuoja
Ratsastukseen
- Anatomiset suitset + kolmipalakuolain tai kuolaimettomat (hyvä vaihdella, jotta turpa/suu saavat levätä)
- Stoppari ohjat
- Rungoton satula + satulavyö
- Bootsit kovalle/terävälle/epätasaiselle pohjalle
- Shu fly satulavyön renkaaseen/suitsien leukahihnaan halutessaan koristeeksi tai jos paljon ötököitä
- Esteille suojat etu- ja takajalkoihin
- Maastoon heijastinratsastusloimi ja jalkaheijastimet

Ajoon
- Anatomiset suitset + kolmipalakuolain tai kuolaimettomat (hyvä vaihdella, jotta turpa/suu saavat levätä)
- Valjaat + silatyyny
- Siniset koppakärryt
- Bootsit kovalle/terävälle/epätasaiselle pohjalle
- Shu fly suitsien leukahihnaan halutessaan koristeeksi tai jos paljon ötököitä
- Maastoon heijastinrintaremmi ja jalkaheijastimet