Vienanmäki

Magnild Eudialyte "Elsi"


Kiitos kuvasta © Paul Morris (CC BY-SA 2.0)

VTR-23145
shetlanninlammaskoira narttu
väriltään soopeli, säkäkorkeutta 35cm
syntynyt 11.11.2021 Norjassa
iältään 1v, ikääntyy satunnaisesti

kasvattanut Magnild
omistaa Amanda Leppo & Toni Kangasala


Historiikki

Voidaan vaikka aloittaa siitä, että mä en ole ikinä ollut mitenkään kummoinen koiraihminen. Joo on ne koirat kivoja, niitä on kiva paijata ja niiden kanssa on kiva leikkiä. En mä ollut kuitenkaan koskaan ollut sellaista oikeasti päivää pidempään hoitanut tai sellaisen kanssa elänyt. Saatika kuvitellut koskaan omistavani sellaista. Tuli kuitenkin vuoden 2020 joulukuu ja erityisesti se kuuluisa 24. päivä. Sehän on jouluaatto, mutta myös mun ja Tonin vuosipäivä. Oltiin tuolloin kuljettu yhteistä matkaa huimat 5 vuotta.

Niinhän siinä kävi, että kun mä tuona torstaina pääsin töistä kotiin ja olin ihan valmis asettumaan rauhaisaan joulun viettoon, niin Toni ilmestyi olohuoneen nurkalle iso virne suupielillään. Käski mennä katsomaan mitä autosta löytyisi. Eihän siinä sitten auttanut kuin könytä viltin alta mielessään kiroten näitä miehen iänikuisia päähänpistoja ja vetää lampaankarvalla topatut kengät varpaiden suojaksi. En ulkopuolelta nähnyt autossa mitään sen erikoisempaa ja olin jo vakuuttunut, että tuo mokoma meinasi vedättää minua.

Kun mä sen autonoven sit lopulta avasin ja seisoin siinä monttu auki, ni enhän mä tiennyt miten mun olis pitänyt moiseen reagoida. Siellä takapenkillä tuhisi päiväunillaan pieni ruskea karvakasa. Ja sitä karvaa oli muuten oikeasti ihan tuhottomasti.
"Hyvää joulua rakas", Toni toivotti ja halasi minua seisoessani yhä tumput suorina siinä ovenkahvassa.
"Sä ostit meille koiran?" Mä töksäytin.
"Etkö tykkää?" Toni kysyi ja sen ilme valahti. Mulle iski jo pieni paniikki.
"Ei kyl mä tykkään. Tosi paljon. Mut... koira? Osataanko me hoitaa tollasta?" Kysyin epävarmana, mutta olin lopulta itsekin ihan myyty.

Alkujärkytyksestäni selvittyäni ja kiikutettuani karvapallon meille sisälle alkoi mun perinteinen hössötys. No nyt sit pitää hankkia tuolle kaikki tarvikkeet ja selvittää miten tuollasta kirppua kuuluu hoitaa, opetella kouluttamaan sitä... niin ja enhän mä muuten edes tiennyt mikä sen nimi oli. Kysyin Tonilta.
"Magnild Eudialyte tai joku tollanen se tais olla. Elsiks mä sitä meinasin et voitas kutsua?" Toni ilmoitti koiraparan nimen aivan ihmeellisesti vääntäen. Nielin kuitenkin kivan kutsumanimen ja olin jopa yllättynyt, että Toni oli keksinyt moisen. Se oli kaunis, niin koira kuin nimensäkin. Nopeasti kuitenkin onnistuin jälleen pilaamaan tunnelman. Onko koira millaiselta kasvattajalta? Norjasta! Niin mitä ihmettä? Moinen poukkoilu jatkui vielä joulupäivänäkin, mutta ainakin Toni oli onnistunut tekemään tästä joulusta ikimuistoisen.


Luonnekuvaus

Elsi on ihan samanlainen kuin omistajattarensa: pieni mutta pippurinen. Tältä vahtikoiralta ei jää mikään huomaamatta ja se on aina salamana paikalla siellä missä tapahtuu.

Hoitotoimenpiteet eivät ole niitä Elsin lemppareita. Vaikka karvainen ystävämme rakastaakin huomiota ja rapsutuksia, niin kynsien leikkuun tämä tuppaa ottamaan hiukan turhan dramaattisesti, samoiten eläinlääkärikäynnit. Tilanteet ovat kuitenkin neuvoteltavissa ja sujuvat kivasti pois alta namipalkalla.

Lenkkiseuralaisena tämä neiti on varsin mukava. Se kulkee nätisti niin hihnassa kuin irtikin, metsässä tai keskellä kaupungin vilinää. Pidemmillä maastoretkillä narttu on kätevä napata kärryille viereen kun se väsähtää itse käppäilemään.


Sukutaulu

1-polvinen
i. Oberon Meow Meow
shetlanninlammaskoira, blue merle
BH, RTK3, vPVA
ii. tuntematonevm
ie. tuntematonevm
e. Life Is A Party And I'm The Pinata
shetlanninlammaskoira, tricolor
TK4, vFIN TVA, BH, vPVA, MEKAVA
ei. tuntematonevm
ee. tuntematonevm
Sisarukset:
narttu Magnild Emerald

Kuvagalleria


Kiitos kuvista © Paul Morris (CC BY-SA 2.0)

Varustekaappi

varustakollaasi
Varusteet © Kreivittären Varusteliike

Hoito-ohjeet

- Lenkeille hihna vähintään mukaan, vaikkei olisikaan kiinni.
- Heijastinliivi päälle pihalle kun alkaa hämärtämään, vaikka oltaisiin vain pihassa.
- Ruokitaan kaksi kertaa päivässä noin aamuyhdeksältä ja iltakuudelta.
- Kynsien leikkuu kahden viikon välein.