Vienanmäki

Alkusanat - Eläinkatras - Tiluksista - Väki - Tallikirja

Pientä visiittiä tontilla ja lähimaastoissa

Historian havinaa

Alunperinhän Vienanmäki perustettiin aivan toiselle puolelle maakuntaa Konnevedelle ja huomattavasti pienempänä konseptina. Pihassa komeili ainoastaan pihatto ja vanha puutalo, joita asuttivat kahdeksan hevosta sekä nainen koiransa kanssa. Pihatto pyöri naisen ja hevosten vuokraajien voimin.

Pihapiiristämme

Tervetuloa Vienanmäen tiluksille, tuu toki peremmälle vaan. Maata löytyy useemman hehtaarin edestä ja suurin osa siitä on tarhausta ja laidunnusta varten. Eihän tää nyt toki pelkkää metsää ja peltoa ole, on meillä tuo vanha navettarakennus, torppa, vierasmökki, saunatupa ja romupiilo autotalli. Kaikki just sellasia niin kliseisiä punamultamaalilla sudittuja ja valkosilla karmeilla koristeltuja perisuomalaisia arkkitehtuurin näytteitä täällä keskellä pusikkoa. On niille tässä yritetty vähän maalipensseliä ja vasaraa näyttää pienen pintaremontin puitteissa, mutta kyllä niistä vähän vuodet saattaa näkyä. Paitsi et onhan meillä jotain tuliterääkin mitä esitellä! Otettiin nimittäin Juhon kanssa heti ensimmäiseksi projektiksi muuton jälkeen roudata vanha lahonnut laituri kaatopaikalle ja rakentaa uusi tilalle, sillä eihän rantatontti nyt ole mitkään rantatontti jos sen rannassa ei ole kunnollista laituria. Kaiken seassa sitten komeilee vanhojen asukkaiden jälkeensä jättämiä istutuksia, kuten kaunis vanha pähkinäpensas ja kukkia (turha toivo, että Amanda noita tunnistaisi saatika olisi kykeneväinen hoitamaan). Kaiken kaikkiaan tää on todella kiva ja idyllinen maatilan läntti, jossa kyllä viettää mieluusti päivänsä lähellä luontoa.

Navetta

Navettarakennuksemme on ihanan valoisa luonnonvalon tulviessa useista ikkunoista päivisin ja kattolamppujen toimittaessa valonlähteen virkaa sitten hämärämpinä vuorokaudenaikoina. Tilat ovat sopivan viileät, jotta navettaan on kiva paeta kesän helteitä, mutta se tarjoaa myös lämpöä talven paukkupakkasilla. Ilmanvaihtokin pelittää vallan mainiosti, ainoastaan kesän tukalampina päivän, kun ilma seisoo ja aurinko porottaa, joutuu välillä availemaan ylimääräisiä akkunoita, jotta sisällä selviää. Ja tilavahan tämä ennen kaikkea on - kiitos kahden eri kerroksen: alakerrassa asustavat tilan suurimmat eläimet eli lehmät ja hevoset, yläkerrassa linnut, aasit, alpakat, lampaat, vuohet ja siat. Kanat ja kanit pitävät majaa alakerran siiven päässä Pikkulassa omissa rauhallisissa tiloissaan. Varustehuone löytyy alakerrasta navetan keskivaiheelta ja heinävarasto, varasto sekä taukohuone vessoineen yläkerran vasemmalta puolelta. Alakerrasta löytyy yhteensä kolme ulko-ovea ja yläkertaan kulkeminen tapahtuu kahden betonirampin kautta (joista toisessa, eli sisäpihan rampissa on myös portaat). Kerrosten välillä on myös helppo liikkua sisäportaiden kautta, jotka alkavat karsinarivin päädystä ja päättyvät aivan taukohuoneen tuntumaan.


Alakerta

Yläkerta

Pihattohallit

Karsinat

Pikkula

Varustehuone

Taukohuone

Lähiympäristömme