Vienanmäki

Alkusanat - Nelijalkaiset - Tiluksista - Tallikirja

Pientä visiittiä tontilla ja lähimaastoissa

Pihapiiristämme

Tervetuloa Vienanmäen tiluksille! Pihapiirissä komeilee kaiken kaikkiaan kolme punamultamaalikerroksen saanutta rakennusta valkoisine ikkunan karmeineen. Eli juu, juuri sellaiset maailman kliseisimmän näköiset rakennukset täällä keskellä pusikkoa. Rakennusten lisäksi löytyy sitten toki tuo remontoitu laituri tuolta järven rannasta sekä muutamat edellisen asukkaan ikivanhat istutukset, kuten kaunis pähkinäpensas ja erilaisia kukkia (turha toivo, että Amanda noita tunnistaisi saatika olisi kykeneväinen hoitamaan). Kaikki loppu tontin pinta-alasta onkin oikeastaan uponnut tuohon pihattotarhaan, joka on pääosin alkuperäistä sekametsikköä.

Pihattotalli

Pihattohalliin päsee tallin kautta kahdesta noin 1,5 metriä leveästä liukuovesta ja ulkoa kahdesta noin 3m leveästä oviaukosta. Tarhaan avautuvat oviaukot on suojattu läpinäkyvillä liuskeovilla ja heti oven yläpuolella on suijaisa yksiseinäinen katos, joka estää tuulta ja tuiverrusta tunkeutumasta sisätiloihin. Pihattohallin ovet on mahdollista sulkea tarpeen tullen kokonaan liukuovilla, jotka yleensä tosin on totuttu näkemään vain sepposen selällään yöt ja päivät. Pihattohallin lattia on kauttaaltaan paksun pehkun peitossa, jossa hevosten on halutessaan mukava nukkua ja oleilla. Tallikäytävän ja pihaton makuuhallin erottavat toisistaan poikkeuksellisen pitkä karsinan seinä, jonka alaosa on puuta ja yläosa kalteria. Sieltä ne kaikkein uteliaimmat aina kuikuilevat metalliitankojen välistä tallin meininkejä. Käytävän puolelle tähän seinään on ripustettu naulat hevosten riimuille.

Karsinoita tallista löytyy yhteensä neljä kappaletta, joista yksi on tosin tällä hetkellä heinävarastona vähäisen käytön takia. Lopuista kolmesta aktiivisesti käytössä olevasta karsinasta löytyy ruoka- ja vesikuppi sitä varten, jos joku hevosista jouduttaisiin esimerkiksi pitämään karsinalevossa. Normaalistihan astiat ammottavat vain tyhjyyttään. Kaikki karsinat ovat liukuovellisia ja kalterein varustettuja sekä takaseinistä löytyy kalterilliset ikkunat.

Varustehuone on ehkä hieman ahtaan puoleinen ja aina hiukan sekaisin vaikka sitä yrittäisi kovastikin järjestellä, mutta ihan hyvin se asiansa ajaa ja sopu sijaa antaa. Ovelta katsottuna oikealla pesukoneen vieressä olevat mustat telineet ovat hevosten satuloita ja valjaita varten sekä telineiden yläpuolella olevat naulakon naulat suitsille. Mustien telineiden jälkeen, aivan urhaesti tikittävän seinäkellomme alla seinää vasten nojailee puinen vanha hylly, jossa säilytämme hevosten harjapakit. Pesukoneen viereiselle seinustalle on sitten ripustettu puinen naulakko tallin omalle jo hiukan kulahtaneelle heijastinliivikokoelmalle, josta esimerkiksi vuokraajat ja leiriläiset voivat napata liivin maastoon lähtiessään. Vasemmalta puolelta taasen löytyy pesuallas pyyhkeineen esimerkiksi kuolainten pesua varten. Vasemmanpuoleisissa metallitelineissä roikkuvat hevosten loimet ja telineiden alla on rivi koreja, joissa säilytämme hevosten erilaisia suojia ja esimerkiksi heijastimia.

Varustehuoneen perältä löytyy se suurin tilanviejä, josta Amanda ei Tonin puheista huolimatta suostu luopumaan tai jota nainen ei ole valmis edes pienentämään lisätilan toiveissa varusteille. Perällä nimittäin sijaitsee vuokraajien lempparipaikka, eli taukonurkkaus, jossa on vietetty lukuisat hauskat kahvihetket ja peli-illat. Vanha jo elämää nähnyt Amandan perintösohva on löytänyt tukevan paikan taukonurkkauksemme keskiöstä. Muutama koristetyyny tekee sohvalle jo kummia, eikä se näytä aivan niin hirveälle kapistukselle kuin todellisuudessa on. Mukava se on kuitenkin kuin mikä ja siihen jos mihin upottaa mieluusti hanurinsa pitkän tallipäivän jälkeen. Sohvan takaisella seinällä komeilee valkotaulu muutaman tussinsa kera, jossa sitten roikkuu kaikenlaiset ilmoitukset ja Amandan raapustamat ohjeistukset päiville. Sohvan ja harjapakkihyllyn väliseen nurkkaan on pystytetty sievä pyöreä pöytä neljän tuolin kera. Siitä kelpaa katsella ikkunasta hevosten touhuja, sillä pihattoaitaushan alkaa heti ikkunan alta. Tämän vuoksi ikkunat ovat myös kalteroitu ulkoa käsin. Sohvaa vastapäätä on isompi pöytä ja sen ääressä yhteensä viisi tuolia, tarvittaessa enemmänkin. Tälle pöydälle Amanda pyrkii aina keräämään päivän lehden ja erilaisia aikakauslehtiä joita saa käsiinsä. Eihän hevostallin taukohuone ole mitään ilman muutamaa hevoslehteä kävijöidensä iloksi. Viimeisenä löytyy aivan perimmäisestä nurkasta meidän pieni keittiön tapainen viritelmämme. Yläkaapeista löydät satunnaista astiastoa sekä kuivauskaapin, alakaapeista sitten tiskivälineet ja muuta sekalaista tarpeistoa. Tasolla ovat tietenkin mikro, kahvinkeitin ja lavuaari.

Lähiympäristömme